Vår historia

Allt startades med Julia Geijer som bodde i en lägenhet på Åsgränd i Uppsala, hennes högsta önskan var att få en egen hund. 1940 fick Julia sin första borderterriervalp från Anna Bergman. Hunden hette Burrens Two Pence "Tuppen". Tuppen och Julia fick många roliga år tillsammans innan Julia olyckligtvis fick polio som resulterade i att hundägarskapet sattes på paus. Julia hade under alla år behållit kontakten med en studiekamrat, Brita Donner som blev BTS första ordförande. 1960 beställer Julia en valp från Brita och kennel Juniper bildas. Namnet Juniper betyder på svenska "enbuske" som kan kopplas till borderterrierns stickiga päls. I samma veva kommer Håkan till Uppsala för att studera matematik. I studiestaden träffar han Ulla, sitt livs kärlek och det gifter sig. Håkan köper sin första borderterrier "Bibbi" av Julia 1970 som en present till Ulla. Detta blev inte uppskattat av Ulla då hon ville ha en foxterrier. Detta blev starten på Ulla och Håkans borderterrierresa. 1974 bildades kennel Axbor av Ulla och den första kullen föddes efter tiken Bibbi. Från den dagen fram tills idag har Axbor fött upp ca 300 valpar ur 90 kullar. 


År 1980 får Håkan frågan av Julia om att bli delägare i Kennel Juniper. Det blev officellt under 90-talet. 


År 1999 är det dags för Ulrika att köpa sig en hund till sin familj. Hon får rådet av grannen Eva att kolla på rasen borderterrier. Ett trevligt besök till kennel Axbor/Juniper i Bälinge, ett stenkast hemifrån Börje resulterade i en fodertik vars namn var Axbor Hedwig. Hedwig fick alla sina kullar hemma hos Ulrika med familj. Detta resulterade i att Ulrikas avelsintresse växte och blev 2008 delägare i kennel Juniper. Sedan dess föds alla Junipervalpar hemma hos Ulrika på familjegården i Börje. Från Julias start 1960 till idag 2023 har det fötts ca 330 valpar. 


År 2017 skaffar Annika sin första borderterrier, Axbor Mymlan. En fodertik från Ulla. Annika blir snabbt en engagerad och viktig del i kennel Axbor. Sedan 2021 är Annika delägare i kenneln och har kennelns två aktiva avelstikar hos sig. 


Kennlarna har under alla år haft ett nära sammarbete där Ulla och Håkan besitter stor kunskap kring rasen och avelsaebete. Vilket de frikostigt delar med sig av i ett fint mentorskap till oss alla. 

Anna Bergman 

Julia Geijer

Ulla Axen